Zdrowa afrykańska roślina

Jednym ze składników które czynią z afrykańskiego mango roślinę sprzyjającą zdrowiu a zarazem wspierającą w odchudzaniu są polifenole. Są to związki o działaniu mocno antyoksydacyjnym. Polifenole powodują spalanie nagromadzonego w organizmie tłuszczu.
Afrykańskie drzewo mango wzrasta w tropikalnych lasach Afryki. Drzewo jest poza tym uprawiane w gospodarstwach w środkowej i zachodniej części kontynentu. Drzewo wzrasta od 10 do 40 m wysokości. Butelkowe liście są gęste. Afrykańskie mango dojrzewa i rozpoczyna kwitnienie w wieku od 10 do 15 lat.
Wiele badań wskazuje na ewentualne zastosowanie przemysłowe opisywanej rośliny w fabrykacji żywności, kosmetyków oraz produktów farmaceutycznych.
Cechy
Badania nad opisywanym drzewem wykazały dobry wpływ w walce z cukrzycą i otyłością, a także właściwości przeciwbakteryjne, antybólowe i antyoksydacyjne.
Oddziaływanie antybólowe
Roślina objawia także właściwości znieczulające.
Działanie antyoksydacyjne
Afrykańskie mango wykazuje przeciwutleniające.
Odziaływanie przeciwbakteryjne
Liście afrykańskiego mango i korzenie przejawiają oddziaływanie antybakteryjne.
Roślina może być pomocna w walce z cukrzycą
Badania na zwierzętach wykazały właściwości redukujące stężenia glukozy co ma znaczenie w walce z cukrzycą,
Badania kliniczne wykazały obniżenie u pacjentów glukozy we krwi.
Otyłość
Afrykańskie mango posiada właściwości odchudzające.
Skład
Nasiona są dobrym źródłem składników odżywczych, zawierających witaminy i minerały, takie jak wapń, magnez, potas, sód, fosfor i żelazo.
Afrykańskie mango jest popularnym specyfikiem służącym odchudzaniu. Jest skuteczna także w przypadkach gdy tracenie wagi idzie bardzo opornie.